Sunday, December 11, 2005

filmforum in Rotterdam


een paneldiscussie met als voorzitter Jan van der Putten (de Volkskrant/Eyes on China) , Ing Yoe Tan (Eerste Kamerlid voor de PvdA), Yee Ling Tang (fotografe) en de Chinees-Amerikaanse regisseur van de film Alice Wu.

26/11/2005 - De debuutfilm Saving Face van Alice Wu over twee lesbische meisjes is goedgekeurd voor ouders. Dat vonden tenminste de aanwezige Chinese jongeren op het jonc-Filmforum dat op donderdag 24 november in Theater Lantaren Venster plaatsvond.
“Zou je deze film aan je ouders laten zien?”, legde Sinoloog Remy Cristini een zaal vol met Nederlands-Chinese jongeren de gewetensvraag voor. Na enig aarzelen kwam daar wel een bevestigend antwoord op. Want Saving Face, dat het verhaal vertelt van een Amerikaans-Chinese jonge vrouw die worstelt met haar ‘coming out’, is geen gebruikelijke kost voor ouders die liever doen alsof homoseksualiteit niet bestaat.
De film ‘The Wedding Banquet’ van Ang Lee gaat over twee homo mannen en wordt volgens Cristini, die aan een promotieonderzoek werkt over homoseksualiteit in China, vaak aan ouders getoond om het nieuws voorzichtig te brengen. Voor Saving Face is mogelijk net zo’n rol weggelegd, al was het maar omdat de lesbische vrouwen in de film volgens Cristini net zo goed hetro hadden kunnen zijn.
Cristini was op het jonc-Filmforum niet de enige die vond dat de film wat aan de oppervlakte bleef hangen. Ook Eerste Kamerlid Ing Yoe Tan miste hier en daar de diepgang, ondanks alle complimenten voor het goede acteerwerk in de film. Tan: “Toen ik hier naar toe kwam, dacht ik: ‘Wat kan ik verwachten?’ Maar het is een leuke film, vooral de grootvader is goed neergezet.”

Fotografe Yee-Ling Tang, die ook aan de paneltafel zat, nam het voor de film op. “Je ziet wel het gevoel terug komen van: ‘Als het maar niet té dichtbij komt.’ Wat trouwens heel universeel is. Maar dat gevoel is wel heel mooi verbeeld.”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home